U Zadru održana radionica u sklopu Programa Europa za građane

U petak, 10. lipnja 2016., u prostoru COIN Zadar – Coworking Industries u Zadru, održana je radionica za izradu projektnih prijedloga u sklopu programa Europa za građane 2014-2020 u organizaciji Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske (nacionalna Kontakt točka programa Europa za građane) i centra Europe Direct Zadar.

Tijekom događanja 24 predstavnika/ca udruga, LAG-ova, gradova i općina upoznati su sa ciljevima, prioritetima i strukturom Programa te načinom prijave projektnih prijedloga, s posebnim naglaskom na naredne natječaje u sklopu ovog Programa.

Na narednom roku (1. rujna 2016.) moguće je prijaviti projektne prijedloge samo na dvije mjere Programa – 2.1. Bratimljenje gradova i 2.2. Umrežavanje gradova, dok će preostale dvije mjere biti dostupne tek na roku 1. ožujka 2017. godine.

U uvodnom dijelu događanja predstavljeni su ciljevi i prioriteti Programa, a primjere dobre prakse, odnosno uspješne projekte predstavili su gospodin Vjenceslav Pejša iz Grada Trogira te Stefani Mikulec iz Grada Zadra. Oba projekta provedena su u sklopu mjere 2.1. – Bratimljenje gradova. Grad Trogir provodio je projekt EURODEM u 2015. godini u partnerstvu s gradovima iz Češke, Mađarske i Njemačke, dok Grad Zadar provodi projekt BLUEWIN u 2016. godini u partnerstvu s gradovima iz Hrvatske, Škotske, Italije, Crne Gore i Slovenije. Ovim projektima odobrena su bespovratna sredstva od Izvršne agencije za obrazovanje, audio-vizualnu politiku i kulturu (EACEA) u ukupnom iznosu od 49.000,00 EUR.

Prezentacije s radionice možete preuzeti u nastavku :
Ured za udruge – O Programu
Grad Trogir – projekt EURODEM
Grad Zadar – projekt BLUEWIN

Program Europa za građane 2014-2020 promiče aktivno europsko građanstvo, jačanje građanske participacije u Europskoj uniji, izravno utjecanje na strategije i politike, a namijenjen je jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave, organizacijama civilnoga društva i drugim neprofitnim organizacijama, poput obrazovnih, kulturnih i istraživačkih institucija. Program je podijeljen u dvije cjeline: 1. Europsko sjećanje i 2. Demokratski angažman i građansko sudjelovanje koja se sastoji od tri mjere – Bratimljenje gradova, Umrežavanje gradova i Projekti civilnoga društva.

previous arrow
next arrow
ArrowArrow
Slider